30 d’abr. 2011

Cooperatives de consum ecològic: Pràctiques quotidianes en els intersticis del sistema agroindustrial, amb Patricia Homs

Dimarts 3 de maig a les 19:30 hores

Xerrada-cololoqui: Cooperatives de consum ecològic: Pràctiques quotidianes en els intersticis del sistema agroindustrial, amb Patricia Homs (biòloga i màster en antropologia, Universitat de Barcelona).

L'agricultura i l'alimentació han jugat un paper estratègic en la construcció de l'economia mundial capitalista (McMichael, 2009). Mitjançant l'anàlisi dels règims alimentaris es relacionen la producció i el consum agrícola amb les configuracions de poder, ja que s'entén la circulació d'aliments com una expressió de l'acumulació de capital. En aquest sentit, el que es produeix no està determinat per la satisfacció de les necessitats humanes, sinó que és el poder polític que modula la producció, la circulació i el consum (Rachline, 1991: 70-71).

Analitzarem tres projectes cololectius de consum ecològic (Tota Cuca Viu, Ecorocaguinarda i Verduretes) en un context urbà que practiquen un consum lligat a un model de producció i distribució amb unes característiques ambientals, socials, econòmiques i polítiques específiques que es desmarquen en certs aspectes del sistema agroindustrial.
¡Us esperem!


--
ECOCONCERN-INNOVACIÓ SOCIAL
Mare de Déu del Pilar 15, principal. 08003 BARCELONA
Telèfon: 93 319 03 51
Correu electrònic: ecoconcern@pangea.org
Web: http://www.pangea.org/ecoconcern
Blog: http://elracodeldebat.blogspot.com

Twiter: http://twitter.com/EcoConcern_BCN

27 d’abr. 2011

Xerrades del Seminari Taifa sobre l'actualitat econòmica

Dijous, 28 d'abril, a les 19:30h,  Xerrades del Seminari Taifa sobre l'actualitat econòmica:

És possible sortir de la crisi atacant les classes populars i amb el mateix model productiu?
A càrrec de: Francisco Ferrer i Elena Idoate (membres del seminari Taifa)

En els darrers mesos, han aparegut diferents posicions respecte a la recuperació de l'economia espanyola. Els governs central i autonòmic estan portant a terme una política de retallades socials per a reduir el dèficit alhora que s'obre la porta de les caixes d'estalvi i els serveis públics al capital privat. La hipòtesi d'un rescat per part de la Unió Europea en cas que l'estat no pugui fer front al deute compromès amenaça l'economia. Però alhora se'ns diu que l'estat espanyol no és com Grècia, Irlanda o Portugal.

S'està parlant de tots aquest elements però no es parla del sistema productiu i de les relacions laborals, ambdues molt deteriorades i altament precàries molt abans de la crisi. Tractarem doncs, la vessant productiva i les relacions laborals perquè lo econòmic no està separat de lo social; de la debilitat del model productiu i com no s'està fent res per a millorar-lo, de com això que anomenen "nou model de creixement" no té una base econòmica i social sòlida, i de la importància de la relació capital-treball en una hipotètica recuperació de la crisi.

Davant dels durs atacs a les condicions de vida i drets socials que la població i les classes treballadores estan experimentant en aquests darrers temps, i convençuts que és important que les persones interessades tinguin la possibilitat de debatre sobre la natura d'aquests atacs, les seves causes i les seves conseqüències, el seminari Taifa es proposa realitzar unes xerrades de debat que puguin facilitar l'aprofundiment en la comprensió d'aquestes dinàmiques. L'anàlisi i el comentari serà des del punt de vista de les classes populars.

Les xerrades tindran una periodicitat mensual i tindran lloc a Ecoconcern a les 19:30h. Es proposa que un ponent faci una exposició prèvia d'uns 45 minuts i es dediquin al debat uns altres 30 o 45 minuts. Els ponents seran membres del seminari Taifa tot i que ocasionalment es contempla la possibilitat de convidar altres ponents. El programa es beneficia de la cooperació d´Ecoconcern que presta el suport logístic.

25 d’abr. 2011

Els manifestos ciutadans per a la protecció del medi ambient a Catalunya, amb Ma Àngels Alió.

Aquest dimarts 26 d abril a les 19:30 hores, us esperem.
Xerrada-col loqui:
Els manifestos ciutadans per a la protecció del medi ambient a Catalunya, amb Ma. Àngels Alió (doctora en geografia UB).


Presentació d una investigació recent del Grup de Recerca en Ecologia Social sobre la formació de les noves cultures ambientals a Catalunya des de la perspectiva del moviment ecologista i la població implicada en la defensa del medi ambient des de 1974 fins el 2010. Aquesta recerca ha generat un conjunt inicial de 136 documents a partir dels quals es pot aprofundir en la seva dimensió històrica, els seus condicionants i expectatives, i també les característiques dels seus protagonistes. Més informació; http://www.ub.edu/cres/

A continuació:

Sopar de Sant Jordi.

Import del sopar: 10 eur. 





Tambè us anunciem l activitat programada del proper dijous 28 d abril pertanyent al cicle de Xerrades del Seminari Taifa sobre l actualitat econòmica:
És possible sortir de la crisi atacant les classes populars i amb el mateix model productiu?

7 d’abr. 2011

Dimarts 12 d'abril "Una altre vida és possible - Homenatge a Catalunya II"(2010), Cinefòrum documental.

Dimarts 12 d'abril a les 19,30 hores al local social d'EcoConcern,
Cinefòrum amb la projecció del documental


Una altre vida és possible - Homenatge a Catalunya II (2010), de Joana Conill, Manuel Castells i Àlex Ruiz.

El documental "Homenatge a Catalunya II" forma part d'un procés de recerca, una història d'històries sobre la construcció d'una economia sostenible, solidària i descentralitzada. És una eina que hem realitzat per investigar noves cultures econòmiques, teixint xarxes que superen la individualització i la divisió jeràrquica del treball. Milers de persones cada dia arreu del món. Aquí i ara. No és un treball acabat, sinó un treball en progressió, per això és important comptar amb les vostres opinions, els vostres comentaris, i és important que sigui un espai obert.

Tota la Informació del projecte i descarges a:  http://www.homenatgeacatalunyaii.org/



                                              
ECOCONCERN-
INNOVACIÓ SOCIAL

Mare de Déu del Pilar 15, principal. 08003 BARCELONA

Telèfon: 93 319 03 51 (Horari de secretaria Dimarts 18:30 a 21h)
Correu electrònic: ecoconcern@pangea.org
Web: http://www.pangea.org/ecoconcern
Blog: http://elracodeldebat.blogspot.com/

5 d’abr. 2011

La sal de la mort, salinitat del riu Llobregat, fins quan?, amb Roger Lloret Ríos

Dimarts 5 d'abril a les 19:30 hores

Xerrada-cololoqui: La sal de la mort, salinitat del riu Llobregat, fins quan?, amb Roger Lloret Ríos (Químic i meteoròleg especialista en aigües).

La extraordinària salinitat de les aigües superficials i subàlvies aprofitades per a l'abastament a la part baixa de la conca del riu Llobregat és causada per les explotacions mineres, principalment de Súria i Sallent, comarca del Bages (iniciades els anys 20 del segle passat), i no deguda a aportacions d'origen natural. Aquesta salinització, actualment queda fonamentalment caracteritzada per l'augment del contingut en ions, clorur, sodi, potassi, bromur i magnesi aigües avall de cada zona extractiva, degut als abocaments a cel obert, dels materials residuals del procés industrial de separació de la potassa.



El tractament de les aigües pels diferents usos a què es destini, per excés de salinitat, comporta costos elevats, per part de les empreses subministradores i/o els particulars, industries, reg, etc., perquè els sistemes convencionals de sanejament públic no ho eliminen. S'han de fer costoses inversions, per l'acompliment de les recomanacions de la Directiva Marc de l'Aigua de la Unió Europea, i son inviables econòmicament, sobretot, pel manteniment dels límits la qualitat salina dels ecosistemes fluvials d'aigües dolces. Els costos que tot això implica, corren a càrrec de fons públics diversos, mentre que l'empresa explotadora internalitza els beneficis privats de les explotacions, amb poca incidència en els tractaments dels residus que aboca, on projectes varis de restauració dels runams salins, a proposta de les administracions, s'eternitzen.


--
ECOCONCERN-INNOVACIÓ SOCIAL
Mare de Déu del Pilar 15, principal. 08003 BARCELONA
Telèfon: 93 319 03 51(Dimarts 18-21h)
Correu electrònic: ecoconcern@pangea.org
Web: http://www.pangea.org/ecoconcern
Blog: http://elracodeldebat.blogspot.com