25 de set. 2013

Un Viatge a l'Antàrtica, amb Antonio Ariza (viatger expert).


Dimarts 1 d’octubre a les 19:30 hores

Xerrada-col·loqui: 

Un viatge a l'Antàrtica, amb Antonio Ariza (viatger expert).


"El meu viatge a l'Antàrtica, el sisè continent i la avantsala de l’infinit com l’ha qualificat algú, no fou directe, és a dir des d'Usuhaia, com és el més comú, sinó que jo vaig elegir arribar després de visitar les Georgias del Sud i Orcades del Sud, per la qual cosa arribarem al continent gelat ja bastant entrenats.
Era el dia de Sant Esteve i ens trobàvem, per tant, en el començament de l’estiu austral. De seguida t’adones perquè és l’únic continent no habitat per l'ésser humà: està a una latitud d’uns 65º sud, que comparant-lo amb el nord, a la mateixa latitud, està superpoblada, no diguem de vegetació, etc.
En el sud els glacials se succeeixen, sols emergeix el 2% del sòl, la resta està cobert pel gel, en un continent d’uns 14 milions de kms quadrats. Per contra la fauna que allà habita és abundant, clar que només els que estan adaptats al fred i a condicions extremes poden sobreviure, tot i ser l'estiu el termòmetre del vaixell marcava un grau sota zero, encara que la sensació de fred era molt superior.
Però, amb tot, les sensacions allà rebudes i les imatges fixades en les nostres retines van fer del viatge uns dies emocionants, inoblidables i molt difícils de poder transmetre les cares i les expressions de tots els components de l’expedició quan es tornava al nostre vaixell, anomenat Plancius, després de les excursions, a vegades fins a 3 al dia, amb les zodíac. El viatge va concloure a Usuhaia el dia 1 de gener de 2012".

Més informació:


Us esperem!
-- 
ECOCONCERN-INNOVACIÓ SOCIAL
Mare de Déu del Pilar 15, principal. 08003 BARCELONA
Telèfon: 93 319 03 51 (secretaria oberta dimarts tarda)
Correu electrònic: ecoconcern@pangea.org
Web: http://www.pangea.org/ecoconcern
Blog: http://elracodeldebat.blogspot.com
TWIT: http://www.twitter.com/EcoConcern_BCN



13 de set. 2013

Projectes de Fracking a Catalunya

Dimarts 17/9 a les 19:30 hores;

Xerrada-col·loqui sobre Projectes de Fracking a Catalunya, amb Llorenç Planagumà (geòleg i  membre de la plataforma "Aturem el Fracking").

Què és el fracking?

La fracturació hidràulica o fractura hidràulica (en anglès “fracking”) és una tècnica per possibilitar o augmentar l’extracció de gas i petroli del subsòl. El procediment consisteix en la injecció a pressió d’algun material en el terreny, amb l’objectiu d’ampliar les fractures existents en el substrat rocós que tanca el gas o el petroli, afavorint així la seva sortida cap a l’exterior. Habitualment el material injectat és aigua amb sorra i productes químics, encara que ocasionalment es poden emprar escumes o gasos.
A causa de l’augment del preu dels combustibles fòssils, que ha fet econòmicament rendibles aquests mètodes, s’està popularitzant la seva ocupació en aquests últims anys , especialment en els Estats Units d’Amèrica.
Existeix una gran controvèrsia sobre el perill mediambiental derivat d’aquesta tècnica, ja que a més d’un enorme consum d’aigua, és habitual que juntament amb la sorra s’incloguin multitud de compostos químics, la finalitat és afavorir la fissuració o fins i tot la dissolució de la roca, i que contaminen tant el terreny com els aqüífers subterranis
Documental sobre fractura hidràulica:
  La sombra del fracking from DocMiradas on Vimeo.

Us esperem!
-- 
ECOCONCERN-INNOVACIÓ SOCIAL
Mare de Déu del Pilar 15, principal. 08003 BARCELONA
Telèfon: 93 319 03 51 (secretaria oberta dimarts tarda)
Correu electrònic: ecoconcern@pangea.org
Web: http://www.pangea.org/ecoconcern
Blog: http://elracodeldebat.blogspot.com
TWIT: http://www.twitter.com/EcoConcern_BCN

6 de set. 2013

Agenda d’activitats – Primer quadrimestre curs 2013-2014

Agenda d’activitats – Primer quadrimestre curs 2013-2014

Entrada lliure i gratuïta, agraïm moltíssim als socis/es que amb el seu suport les fan possibles. Fes-te soci/a a: ecoconcernbcn@gmail.com 
Tots els dimarts a les 19:30 hores
Mes de setembre 2013:
Dia 10 – Inauguració Curs.
 Xerrada-col·loqui sobre "Municipalisme", amb José Iglesias (membre de TAIFA).
Sopar inauguració curs.
Dia 17 –  Xerrada-col·loqui sobre Projectes de Fraking a Catalunya, amb un membre de la plataforma aturem el Fraking.

Mes d’octubre:
Dia 1 –  Xerrada-col·loqui sobre La Antàrtica es desgela?, amb Antonio Ariza (Viatger expert).
Dia 8 – Cinefòrum amb la projecció del documental"Cuatro litros por tonel" (VO Cast, 46' Venezuela) amb l'assistència de Nellberth Coórdova (Producció i assistent de direcció)
Dia 15 - Tema d’actualitat: Congrés d’Energia de Catalunya, amb Joaquim Corominas (Doctor Enginyer (UPC), Màster en Enginyeria Elèctrica (UC, Berkeley).
Dia 22 – Xerrada-col·loqui sobre el llibre L’hora dels Vultors, amb Josep Manuel Busqueta (membre de TAIFA).
Dia 29 – Xerrada-col·loqui sobre El camí dels Països Catalans: una ruta de senderisme sociocultural creada participativament, amb Lluis Planes (President de l’Associació Pas).

Mes de novembre:
Dia 5 –  Festa tots Sants – Castanyada al local social.
Dia 12 – Cinefòrum amb la projecció del documental"Bazar solidario, la solidaritat también se compra y se vende en el mercado" (VO Cast 48') amb l'assistència dels realitzadors Zeltia Outeiriño i Aleix Cortès Puig
Dia 19– Tema d’actualitat a determinar.
Dia 26 – Xerrada-col·loqui sobre el llibre L’energia després de Fukushima, de Cristina Narbona (Ex ministra i consellera del Consell Nuclear Espanyol) i Jordi Ortega (filòsof, periodista i politòleg), amb la presència de Jordi Ortega.

Mes de desembre:
Dia 3 –  Xerrada-col·loqui sobre finances ètiques i microcrèdits, amb "Oiko-Crèdit"
Dia 10 – Cinefòrum amb la projecció del documental "Receptes per al desastre. Un any sense petroli". "Recipes for disaster"(2008, 65'.Finlàndia)
Dia 17 –Tertúlia oberta entre els assistents a l’acte.
Sopar de Nadal

Mes de gener:
Dia 7 - Xerrada-col·loqui sobre Educació, Sanitat, Pensions i Serveis Socials, amb membres de TAIFA.
Dia 14 –  Cinefòrum amb la projecció d'un documental sobre Bioconstrucció, construcció amb materials naturals debat a càrrec de Mª Laura del Tento (Bioconstructora, arquitecta i membre de Permacultura Barcelona)
Dia 21 – Tema d’actualitat a determinar.
Dia 28 - Xerrada-col·loqui sobre Camps electromagnètics i els seus efectes biològics, amb Josep Mª Castells (Enginyer Elèctric).
Us esperem!
-- 
ECOCONCERN-INNOVACIÓ SOCIAL
Mare de Déu del Pilar 15, principal. 08003 BARCELONA
Telèfon: 93 319 03 51 
Correu electrònic: ecoconcern@pangea.org
Web: http://www.pangea.org/ecoconcern
Blog: http://elracodeldebat.blogspot.com
TWIT: http://www.twitter.com/EcoConcern_BCN