17 d’oct. 2017

[24/10] Xerrada-col·loqui "Huertos Urbanos: tod@s a cultivar pero nadie a gestionar, el caso de Andalucía", amb Alfonso Pecino López.

DIMARTS 24/10/ 2017 - 19:30h C) Carders 12,ppal.[RAI]

Xerrada-col·loqui "Huertos Urbanos: tod@s a cultivar pero nadie a gestionar, el caso de Andalucía", amb Alfonso Pecino López
 Técnico de Acción Ambiental del Ayuntamiento de Los Barrios (Cádiz). Experto en Huertos Urbanos (UPO). Promotor de la Red de Huertos Urbanos de Andalucía.  


 Los huertos urbanos en Andalucía, nacidos fundamentalmente del empuje de movimientos sociales al que se le ha ido sumando el impulso de las administraciones públicas, se han consolidado como muy apropiadas herramientas de intervención y participación social en múltiples direcciones. Sin embargo, las distintas experiencias nos están alertando del peligro que supone “trabajar sólo la tierra”. Fórmulas y estructuras de gestión apropiadas han de ser planteadas, pulidas e implementadas si deseamos un largo futuro para los huertos urbanos. Alfonso, que nos visita desde Cádiz, estará acompañado por Laura Calvet (ICTA -UAB) y María Toral (Educahorts) que introducirán la situación de la agricultura urbana en Barcelona como y presentarán la semana de la agricultura urbana (APLEC) dentro de la cual se inscribe este coloquio.


Alfonso Pecino López
Alfonso Pecino López. Técnico de Acción Ambiental del Ayuntamiento de Los Barrios (Cádiz). Experto en Huertos Urbanos (UPO). Promotor de la Red de Huertos Urbanos de Andalucía.

Martes [24/10] 19,30h. 
¿Donde?:C/Carders 12 ppal. 

 Resum xerrada en Català

Dins del marc de L’aplec d’agricultura Urbana i com a part del cicle de jornades de l’Associació EcoConcern Innvovació social va tenir lloc en l’espai RAI la xerrada: Huertos Urbanos: Tod@s a cultivar pero nadie a gestionar, el caso de Andalucía.
En primer lloc es va fer una introducció sobre l’Aplec i es va parlar sobre els horts urbans de la ciutat de Barcelona per emmarcar la xerrada. Seguidament, Alfonso Pecino, tècnic de l’Ajuntament de Barrios (Cádiz), amb més de 30 anys d’experiència en gestió d’horts urbans va explicar que els horts urbans son multifuncionals, incloent funcions socials (p. ex. educació, identitat, salut), territorials (p. ex. paisatge, revitalització d’espais), econòmiques (p. ex. nivell de vida, feina) i medi ambientals (p. ex. reduir els efectes d’illa de calor, potenciar la biodiversitat). La xerrada es va anar desenvolupant entorn de dues idees clau. La primera, més general, sobre el procés cíclic d’aparició i desaparició d’horts urbans en paral·lel a les etapes de crisis i prosperitat econòmica. El ponent va emfatitzar que la multi-crisis a l’estat espanyol havia fet prosperar els moviments agroecològics i, en concret, hi va haver un creixement exponencial dels horts a Andalusia, sobretot a partir de l’any 2008, com va passar també a la ciutat de Barcelona. La segona idea va pivotar sobre com gestionar els horts urbans. L’Alfonso va explicar que l’any 2014 a Andalusia es va obrir un procés de reflexió sobre els horts urbans i es va fer la primera jornada sobre horts urbans de tota la comunitat autònoma. La qüestió bàsica fou si “Pot la terra i la suor sostenir els horts urbans?”. És a dir, com es manté a la llarga un hort després de la motivació i il·lusió inicials. Es va parlar dels diferents models de gestió, incloent l’autogestió, la co-gestió entre un ens públic i un privat o la gestió municipal. A partir d’aquí la xerrada es va dirigir en com superar la monotonia de la gestió passats els moments inicials d’aprenentatge comunitari, com es podien superar els problemes d’excés d’assemblees o assemblees interminables, burocratització de processos, presa de decisions massa llargues, monopolització dels discursos per part d’algunes persones, etc. Per donar resposta a tots aquests interrogants el ponent va proposar dos eines bàsiques, la primera la formació de xarxes, ja sigui en forma de federacions, plataformes o xarxes informals i la segona la legislació. L’Alfonso Pecino creu que es necessari un marc legal, que podria ser una legislació autonòmica en el cas d’Andalusia per tal de garantir la continuïtat dels horts i protegir-los jurídicament i que no estiguin sotmesos als períodes cíclics de crisis.

Finalment va haver un col·loqui obert que sobretot va girar entorn del tema de la gestió, dels horts okupats i de la legislació. El ponent va reiterar la seva idea d’intentar legalitzar els horts, en la forma que sigui, per tal de protegir-los. Va explicar que si no s’estava institucionalitzat s’era molt fràgil, una altra cosa és el tipus de gestió que se li pugui donar a l’espai, que pot ser totalment participativa i des de baix.

Resumen Charla Castellano
Hasta el año 2007 son escasos los huertos urbanos que se han creado en Andalucía. Sin embargo, la crisis en España (2008 - …), que comenzó siendo una crisis económica e inmobiliaria, está teniendo como consecuencias una crisis social sin precedentes (desempleo, desahucios, emigración) y una crisis territorial y medioambiental (litoral urbanizado, regresión de playas, desaparición de humedales, etc) de la que aún no se vislumbra su fin.
En este contexto de multicrisis y como mecanismo de respuesta de la población, se está produciendo un crecimiento exponencial de los huertos urbanos en Andalucía con una clara vocación asistencial, de autoconsumo, de garante de la soberanía y la seguridad alimentaria y como recurso social para familias desfavorecidas.
Las primeras iniciativas han respondido al empuje de los movimientos sociales, agrupados en diferentes asociaciones de vecinos o asociaciones ecologistas. Sin embargo, en estos momentos, son las administraciones públicas, fundamentalmente los Ayuntamientos los principales impulsores de los nuevos huertos urbanos que se crean en Andalucía.
Pero en todos ellos, se observa y se sufre el mismo proceso: tras la alegría por la creación de un huerto sobreviene la realidad de la gestión diaria y ahí es donde tanto asociaciones de vecinos como Ayuntamientos están fallando con el paso del tiempo. Se pierde ilusión, se pierde capacidad de convocatoria y la gestión cooperativa y comunitaria entre vecinos o entre vecinos-Ayuntamiento comienza a diluirse.
En algunos casos, la gestión se minimiza de tal manera que el Ayuntamiento ha desaparecido casi por completo y la toma de decisiones se reduce a una o dos personas, hortelanos, que tanto por el vacío institucional como por el desapego ciudadano, se quedan como únicos pseudo-líderes.

Es necesario articular mecanismos de gestión tanto en aquellos huertos autogestionados por los ciudadanos como en aquellos huertos gestionados por los Ayuntamientos, mediante el cual de la euforia y de la “super-participación” inicial se evolucione hacia un mantenimiento en el tiempo de estructuras de gestión y toma de decisiones participativas que mantengan vivo el espíritu de los momentos iniciales. 
Evento en Facebook
en col·laboració amb 
 http://www.agriculturaurbana.cat/aplec


Associació ECOCONCERN-INNOVACIÓ SOCIAL 

EcoConcern cerca i difón propostes socialment innovadores des del 1991. 

Carrer Carders, 12, [RAI] principal. 08003 BARCELONA  Telèfon: 93 319 03 51 / ecoconcern@pangea.org http://elracodeldebat.blogspot.com Twitter:@EcoConcern_BCN / Facebook: EcoConcern-Innovacion

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada